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Annex 

Amendments to the Perimeter Guidance manual 
 
In this Annex, underlining indicates new text.  This is with the exception of the insertion of 
the new Chapter 11 which is all new text and is not underlined. 
 
1.4.2 G Table: list of general guidance to be found in PERG 

Chapter: Applicable to: About: 
…   
PERG 11: 
 
Property 
investment 
clubs and 
land 
investment 
schemes

Any person who needs to 
know whether his activities 
in relation to property 
investment clubs and land 
investment schemes will 
amount to regulated 
activities or whether the 
restriction in section 21 of 
the Act will apply to any 
financial promotions he may 
make. 
 

• the regulated activities 
that may arise in 
connection with the 
establishment and 
operation of property 
investment clubs and land 
investment schemes and 
any exclusions that may 
be relevant 

• the extent to which the 
financial promotion 
restriction in section 21 
of the Act applies 

 
 

2.7.12 G … CIS 16 (Applicaton and Notification).  Guidance on whether certain 
types of scheme (property and land investment schemes) may amount to 
collective investment schemes is set out in PERG 11 (Property investment 
clubs and land investment schemes).

 
Insert the following new text to be added as Chapter 11 
 

Chapter 11  Guidance on property investment clubs and land investment schemes  

 

11.1 Background 

 

Q1.  What is the purpose of these questions and answers (“Q&As”) and who should be 
reading them? 

These Q&As are principally aimed at those involved in the running of property investment 
clubs or schemes involving the sale of plots of land with arrangements for obtaining planning 
permission in respect of them or for the disposal of the land as a whole.  They are intended to 
help such persons understand whether they will be carrying on a regulated activity and need 
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to be an authorised person or exempt person under section 19 of the Financial Services and 
Markets Act 2000.  The Q&As may also be of assistance to investors in such schemes 
concerned about whether the scheme they are investing in should be run by an authorised or 
exempt person.  

The Q&As that follow are set out in two sections: 
 

• Guidance on property investment clubs  (PERG 11.2) 
• Guidance on land investment schemes (PERG 11.3) 

 
 
11.2 Guidance on property investment clubs 
 
 
Q2.  What are property investment clubs? 
 
In general, property investment clubs, (sometimes also known as buy-to-let schemes, buy-to-
let syndicates or property investment syndicates) are schemes allowing members of the public 
to invest in property and which possess some or all of the following characteristics: 
 

• a pooling of resources to allow investment in, or collective management of, real 
property; 

 
• much or all of the property purchased being financed by money borrowed by the 

members of the scheme (a typical split being 15% equity and 85% debt), with the 
borrowing often being arranged by the property investment club itself for members; 

 
• the offer of educational training on the property market; 

 
• other help given to members by the property investment club, including help with the 

purchase, and the sale, of the property (sometimes involving forward purchase 
contracts); 

 
• the properties concerned are often newly, or not yet, built; and 

 
• discounts are often offered, or are purported to be offered, on the price of the property 

(usually from the developer in recognition of a bulk purchase by club members). 
 
Q3.  Does the FSA regulate property investment clubs? 
 
The FSA regulates the operation and promotion of property investment clubs if, in substance, 
they amount to collective investment schemes.  
 
If a scheme, in substance, is a collective investment scheme, it cannot escape the need for 
regulation by being dressed up as something else.  
 
Q4.  What is a collective investment scheme and will my property investment club be 
one? 
 
Broadly speaking, a collective investment scheme is any arrangement: 
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• the purpose or effect of which is to enable those taking part (either by owning the 

property, or part of it, or otherwise) to participate in or receive profits or income 
arising from the acquisition, holding, management or disposal of the property; 

 
• where persons taking part do not have day-to-day control over the management of the 

property; and 
 

• where either the contributions and profits or income are pooled, or the property is 
managed as a whole by or on behalf of the operator of the scheme, or both.   

 
Whether your property investment club is a collective investment scheme or not will depend 
on its individual structure and the facts surrounding it.  If your club meets each of the above 
conditions and is not exempt, then its operation and promotion should come under FSA 
regulation.  This is regardless of whether that was intended by the person operating or 
promoting the club.      
 
Q5.  Can a body corporate be used rather than a collective investment scheme? 
 
Yes, if all your rights in a scheme derive from ownership of securities issued by a body 
corporate, the scheme will not be a collective investment scheme.  This is unless the body 
corporate is an open-ended investment company or a limited liability partnership.  PERG 9 
has guidance on the meaning of open-ended investment company. 
 
Q6.  What is the purpose of the ‘day-to-day control’ test and the nature of day-to-day 
control? 
 
The purpose of the ‘day-to-day control’ test is to try to draw an important distinction about 
the nature of the investment that each investor is making.  If the substance is that each 
investor is investing in a property whose management will be under his control, the 
arrangements should not be regarded as a collective investment scheme.  On the other hand, 
if the substance is that each investor is getting rights under a scheme that provides for 
someone else to manage the property, the arrangements would be regarded as a collective 
investment scheme. 
 
Day-to-day control is not defined and so must be given its ordinary meaning.  In our view, 
this means you have the power, from day-to-day, to decide how the property is managed.  
You can delegate actual management so long as you still have day-to-day control over it. 
 
Q7.  The participants in my property investment club do not get involved in every single 
management decision, but appoint agents to take decisions for them in accordance with 
criteria agreed between them.  Have the participants lost day-to-day control? 
 
We do not consider that day-to-day control means that each participant would themselves 
need to be involved in each and every decision taken, so long as they retain day-to-day 
control over the management.  For example, delegating rent collection, cleaning and 
management services in relation to a property, by appointing agents to carry out these tasks 
would not necessarily mean that the participants lose day-to-day control, so long as the 
participants retain day-to-day control over the management of the agency contracts. 
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Q8.  Must each participant individually have day-to-day control for my property 
investment club not to be a collective investment scheme?  
 
Yes, though this does not prevent two or more individuals having day-to-day control 
together.  (This may happen, for example, where business partners buy several flats in a block 
and manage them jointly.)  But the more distant any individual participant is from controlling 
the management of the property himself, the less likely it is that the individual participants 
can be said to have control which is ‘day-to-day’. 
 
Q9.  I run a property investment club where the participants have a right to be 
consulted on management decisions or at least give directions.  Do they have day-to-day 
control? 
 
Not by virtue of those rights alone.  Simply having the right to be consulted or give directions 
is not enough to give a participant day-to-day control.   
 
Also, if all management decisions are taken by the operator (or a person appointed by him) 
using generic mandates (for example, a power of attorney) from participants, then it is 
unlikely to be the case that the participants have day-to-day control.  It is more likely in this 
case that the scheme is effectively one where management is devolved entirely to the 
operator, with participants only retaining a notional control over the decision-making of the 
operator – in essence amounting to a right to be consulted or give directions, rather than day-
to-day control. 
 
Q10.  I have promoted or set up a property investment club such that the documents 
that each participant signs explicitly say that they have day-to-day control over the 
management of the property - does that mean it is not a collective investment scheme? 
 
No.  In our view, regardless of what rights or powers the documentation purports to give its 
participants, it is important to look at what happens in fact.  It is the substance rather than the 
form that counts.  So, if the participants are stated to have day-to-day control, simply as an 
attempt to avoid the property investment club amounting to a collective investment scheme, 
but they do not, in fact, have such day-to-day control, then the club may still amount to a 
collective investment scheme.  In that case, its operation and promotion would be regulated 
by the FSA. 
 
Q11.  I run a property investment club where all of the major participants have day-to-
day control over the management of the property but, by choice, one or two of the 
smaller participants do not.  Does this mean that the club could still be a collective 
investment scheme? 
 
Yes, if the other elements are present.  In order for the arrangements not to be a collective 
investment scheme, all individual participants, regardless of their contribution or stated 
preferences, must have day-to-day control.  So, if one participant does not have day-to-day 
control then the whole scheme could amount to a collective investment scheme. 
 
Q12.  I run a scheme where each person owns individual properties or parts of 
properties in the property investment club.  Each person owns property either directly, 
or indirectly (for example, through a limited company or a limited liability partnership 
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of which he is the owner or through a limited partnership).  Is this scheme likely to be a 
collective investment scheme? 
 
No, unless the properties belonging to each person, company, limited liability partnership or 
limited partnership are managed as a whole by or on behalf of the operator of the scheme.   
So, the mere fact that the operator is managing a number of properties and achieves 
economies of scale in his management charges or in things such as insurance cover would not 
mean that the properties are being managed as a whole.  Neither would the fact that the 
operator may be able to offer reductions in sale price because of bulk discounts negotiated 
with developers.  This is provided the operator is managing each property on an individual 
basis. 
 
As an example, if a managing agent manages a block of flats on the basis that the only profit 
or income each individual flat owner obtains is what arises from the management of his 
property, there is no management as a whole.  However, if the managing agent managed the 
flats in such a way that each individual flat owner received an income from total lettings, 
regardless of whether that person's flat was let or not, the properties are managed as a whole 
and the arrangements are likely to be a collective investment scheme. 
 
Q13.  Does it make a difference if people participate through a corporate vehicle? 
 
No.  But it should be noted that a limited liability partnership or limited partnership, through 
which a person indirectly owns the property concerned, may amount to a collective 
investment scheme itself.  This is if the partnership has more than one investor participant 
and subject to the considerations set out in this guidance. 
 
Q14.  I run a property investment club where the participants own their own individual 
properties which are rented out but the rental income is pooled and I decide on which 
property should be rented at any time and to whom.  Is this likely to be a collective 
investment scheme?    
 
Yes.  This is because: 
 

• the property in respect of which the arrangements are made is the property belonging 
to each of the participants;  

• you are managing that property as a whole; and 
• the participants do not have day-to-day control over the management of that property.  

 
Q15.  If my property investment club is not a collective investment scheme because 
participants acquire shares in a body corporate, does that mean that I do not need to be 
authorised? 
 
Not necessarily.  Depending on the circumstances, you may be involved in making 
arrangements for the participants to buy, sell or subscribe for their shares which is itself a 
regulated activity and may only be carried on by an authorised or exempt person.   
 
Q16.  Does the FSA regulate the mortgages that are used to finance property investment 
clubs? 
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No.  The FSA only regulates the provision of mortgages on property where the borrower 
intends to use at least 40% of it as a dwelling for him or a close relative.  This is typically not 
the case with properties purchased through property investment clubs. 
 
Q17.  What are the consequences of a property investment club being regulated by the 
FSA? 
 
If a property investment club were considered to be a collective investment scheme, and 
therefore its operation and promotion regulated by the FSA, then any person operating the 
scheme in the United Kingdom or advising investors on the merits of participating or 
arranging for them to do so, must be an authorised or exempt person.  If such a person was 
not authorised or exempt, he would be liable to commit a criminal offence.  It is only the 
activities of such persons that would be regulated by the FSA.  The property investment club 
itself would not be regulated by the FSA as a product in the way that authorised unit trusts or 
authorised open-ended investment companies (which are collective investment schemes) are.  
Also, agreements entered into by an unauthorised person in the course of their operating, 
advising on or arranging for persons to participate in a collective investment scheme are 
potentially unenforceable against the other party and the other party may be entitled to 
compensation from the unauthorised person. 
 
Q18.  Are there restrictions on the promotion of my property investment club? 
 
Yes, if it is a collective investment scheme or involves investors acquiring securities issued 
by a body corporate – otherwise not.  If your property investment club is a collective 
investment scheme, you would not be able to promote it to the general public and, unless 
exempt, any promotional material would need to comply with FSA rules.  PERG 8 has 
guidance about the restrictions on all kinds of financial promotion. 
 
Q19.  Does the FSA or Treasury intend to regulate all property investment clubs?  
 
We understand that, as at 6 March 2006, there is no current intention to change 
existing regulatory boundaries. 
 
 
11.3 Guidance on land investment schemes involving planning permission 
arrangements 
 
 
Q20. I run a business arranging for the sale of individual plots of development land to 
investors who are also required to use my services in obtaining planning permission for 
or disposing of the land as a whole (or both).  Might I need to be authorised? 
 
Yes, this is likely to be the case.  This will be because the role you have in obtaining planning 
permission or in negotiating and effecting the sale of the land (or both) may mean that you 
are operating a collective investment scheme (see Q4). The purpose or effect of the 
arrangements would appear to be to enable investors, as owners of parts of the land, to 
receive profits arising from your services in obtaining planning permission or arranging 
disposal in respect of the land as a whole.  If the planning or disposal process is such that 
individual investors do not have day-to-day control over it, the arrangements are likely to 
amount to a collective investment scheme, and to operate it you would need to be authorised 
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or exempt.  The restrictions on financial promotions referred to in Q18 would also need to be 
considered. 
 
Q21. I run a business which arranges for individual plots of land to be sold to 
potential investors and, whilst I refer to the possibility of obtaining planning permission 
as a way of increasing the value of the land, I don't, nor does anyone connected to me, 
have a role in pursuing any such permission nor any other control over the land as a 
whole.  Do I need to be authorised? 
 
No.  If all of the participants have control over the obtaining of planning permission relevant 
to their individual plots of land the arrangements will not be a collective investment scheme.  
Arranging for investment in plots of land by itself is not a regulated activity as plots of land 
are not of themselves specified investments.   
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